Røgfri fremtid

Mennesker er ikke kødædere

img_2207


For tiden er det at leve vegetarisk blevet mere og mere populært, flere og flere vælger at kvitte kødet, hvilket jeg synes er helt fantastisk. Faktisk er det bare sådan, at selvom du dropper kødet, så støtter du stadig landbruget når du drikker mælk, får fløde i din kaffe, spiser en oste- eller æggemad. Derudover snakker alle om vegansk/vegetarisk livsstil for dyrenes og miljøets skyld (hvilket jeg blandt andet også selv gør) men hvad med for vores egen skyld? Hvem har nogensinde bevist, at vi mennesker ikke kan leve uden kød og mælkeprodukter? Vi mennesker er ikke engang skabt til at spise kød, hvis vi var det, hvorfor har vi så ikke skarpe hugtænder eller lange klør?

Mange mennesker er ih og åh så bange for kulhydrater, for det er jo bare det værste man kan proppe i sig. Næ, det er faktisk det bedste! Men folk vil hellere spise døde dyr, og mælk fra køer som faktisk er til for at fodre kalvene, ikke os. Samtidigt med, at folk sidder og kæler for deres hunde derhjemme, så sidder de og spiser æg og bacon om morgenen. Hvad er forskellen på en hund og en gris? Alle følsomme kreaturer har ret til at leve et liv i fred. Kunne du finde på at spise hund?

Jeg ved godt, at det har været tradition i jeg ved ikke hvor mange år, at spise kød og mejeriprodukter. Vi er alle vokset op med det, flæskesteg til jul, kødpålæg i madpakken, leverpostej på rugbrødsmaden, mælk på vores cornflakes, smør på brødet osv osv., så derfor kender mange heller ikke så meget andet, og hvor skulle vi også vide det fra? Vores læge har aldrig fortalt os, at kød ikke er godt for os. Eller at mennesker er plantespisere, og der er absolut intet vi får igennem kød, som vi ikke kan få igennem planter, udover den enorme mængde antibiotika som dyrene jo får, der går videre til os. Og jo, forresten vitamin B12, som er noget dyrene får når de går og spiser fra jorden, og dermed videregiver til os når vi spiser dyrene. Vi kan ikke få det selv, fordi vi altid skyller vores frugt og grønt. Jeg må indrømme, at jeg kun skyller mine grøntsager hvis de er sprøjtede,  altså “ikke-øko”. Hvis det er økologisk skyller jeg det ikke, heller ikke selvom der måske er en bitte smule jord derpå. Og jeg som veganer mangler ifølge blodprøve ikke B12.

Når vi køber og spiser kød, så skader vi miljøet, og vi dræber udskyldige dyr for ingen verdens grund. Dette indlæg er meget lige på og hårdt, men jeg har bare så stærk en holdning til dette, som jeg synes har brug for at udtrykke. Jeg synes, at landbrug og hele mejeriproduktionen i verden er direkte ækel, og så er jeg ligeglad med om det er økologisk eller fritgående, det er stadig en umenneskelig proces, og vi mennesker, dyrene og miljøet har ikke godt af det.

Mange vil nok synes det lyder umuligt at leve 100% vegansk og dermed droppe alt mejeri, i og med der er æg og mælk i rigtig mange ting, men det er blot et spørgsmål om at finde, samt lære nye alternativer at kende! Og til alle jer som tror, at vegetarer og veganerne ikke får nok protein, I tager fejl. Du får meget mere protein fra ren soya, bønner og linser, end du gør i kød.

Jeg vil gerne anbefale jer alle sammen til at se denne film “What The Health” på Netflix. I denne film er der ikke så meget fokus på dyrevelfærdet som i mange andre film om landbrug og produktionen af kød, men fokus på os som mennesker, og hvordan vores krop helt fysisk reagerer når vi spiser kød og mejeriprodukter, samt alle de livsstilssygdomme som en kød- og mejeriholdig kost kan bidrage til. Hvis den her film ikke er en øjenåbner for mange af jer, så ved jeg vitterligt ikke hvad der er.

Nu håber jeg ikke, at nogle finder dette indlæg stødende, det er blot min egen mening derom – jeg ved, at mange er uenige af nogle årsager som også er helt fair, men jeg ved også, at rigtig mange deler samme holdning. Lad os sprede budskabet om en vegansk fremtid.

   

11 kommentarer

 • Der er så sandt som det er skrevet! Virkelig godt indlæg! 🌱👍🏻

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Henriette

  Hej Elisabeth 🙂
  Jeg har længe overvejet at kvitte kødet, men mangler inspiration til alternative måltider og retter. Har du nogle bestemte hjemmesider eller blogs, som du henter inspiration fra?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Elisabeth

   Jeg synes endelig bare, at du skal springe ud i det så! Man kan jo altid tage ét skridt af gangen! Mht. inspiration til veganske retter, så er denne blog Elavegan link: http://elavegan.com/ en jeg bliver meget inspireret af, der er fyldt med simple veganske retter, både mad og dessert! 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mette

  Hej Elisabeth!
  Jeg er meget interesseret i den videnskabelige evidens bag de påstande du kommer med. Hvordan ved du, at kød ikke er godt for os? Og at vi decideret forgiftes? Mig bekendt er der ikke videnskabeligt belæg for denne påstand. Jeg er også nysgerrig efter at høre, hvordan du ved, at soya, bønner, linser eller generelt planteprotein er bedre end animalsk?
  Det er ikke en kritik imod dig overhovedet, jeg savner bare referencer til litteraturen til at understøtte disse påstande 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Elisabeth

   Protein fra bønner, linser osv er bedre på den måde, at du undgår ulemperne ved at spise kød. Jeg vil anbefale dig at se filmen jeg har linket til i indlægget, det er der jeg har min viden fra 😀

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Mette

   Faktisk har jeg allerede set den og fulgt, hvordan den er blevet debatteret i medierne.
   Jeg anerkender din holdning fuldt ud! Dog vil jeg anbefale dig at læse dette opslag af cand.scient i humanbiologi og fødevareteknologi Morten Elsøe, der omtalt emnet 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Elisabeth

   Det vil jeg gøre! 😀

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg synes det er fedt, at man kan springe ud som veganer eller vegetar. Men jeg er personligt multiallergiker, og derfor er der ret mange grøntsagter og frugter mv, som jeg er allergisk overfor. Desuden kan jeg ikke optage, vitamin B12, ej gennem kød og piller. Så jeg får det i sprøjteform, hvilket gør super nas. Kunne jeg selv vælge, ville jeg optage det igennem kød, hvis altså muligheden var der. Jeg har intet imod vegetarer, men vi andre kan godt “lide”, hvis ikke vi kan få andet gennem kost – og grundet mit allergi, skal jeg holde mig langt væk fra tilsætningsstoffer. Det er desværre ikke en levevej, vi alle kan vælge. Men tak for at dele din holdning 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Elisabeth

   I see. Ja, det er meget individuelt, af rigtig mange årsager. Sådan er det jo med vildt mange ting! 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Røgfri fremtid